Recepty paní kuchařky
Příspěvky
27. týden
11. 6. 2025
Hrachová polévka
6 porcí
1 ks brambory
0.5 ks cibule
2 l voda
1 ks mrkev
1 lžíce hladká mouka
200 g žlutý hrách
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
1 lžíce majoránka
Podravka
Postup přípravy
Přes noc necháme namočit žlutý půlený hrách. Druhý den hrách vaříme asi půl hodiny do změknutí, zatím bez soli a bez koření. Dáme pozor, až se hrách začne vařit, aby nám nevykypěl na sporák, protože velmi pění.
Mezitím si nakrájíme cibuli nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo a bramboru nakrájíme na malé kostičky.
Jakmile je hrách měkký, přidáme nastrouhanou mrkev, bramboru a koření (sůl, podravku, majoránku) a připravíme si zásmažku. Cibuli osmažíme na oleji do sklovata a zpěníme v ní vrchovatou lžíci mouky. Zásmažku vmícháme do polévky a dalších 10 minut povaříme.
26. týden
11. 6. 2025
Boršč polévka
40 g olej
1 ks cibule
1 plechovka rajčatový protlak
150 g bílé zelí
300 g brambor
100 g hovězí maso
100 g kořenová zelenina
1 lžíce hrášek sterilovaný
150 g červená řepa
100 g vepřové maso
podle chuti
10 g cukr
2-3 stroužky česnek
kmín
hřebíček
bobkový list
Postup přípravy
Maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na kousky. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Brambory nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Řepu uvaříme téměř doměkka. Uvařenou řepu scedíme a nakrájíme na proužky. Můžeme ji vařit během přípravy polévky. Pokud se nám s ní nechce vařit, můžeme použít sterilovanou. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme maso a koření a vše krátce a zprudka osmahneme, aby se maso zatáhlo. Směs zalijeme vodou a asi 15 minut vaříme. Pak přidáme brambory, zeleninu, česnek, protlak a vše uvaříme doměkka. Do hotové polévky vložíme proužky uvařené červené řepy, zelí (i sterilované) a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec přidáme sůl podle chuti, přikyselíme či přisladíme.
25.týden
11. 6. 2025
Hovězí polévka
8 porcí
1 stroužek česnek
1 lžíce sůl
1 ks cibule
250 g celer
4 l voda
150 g mrkev
250 g petržel
1 větvička libeček
1 větvička celerová nať
500 g hovězí žebro
2-3 ks hovězí kosti
5 kuliček celé nové koření
2-3 větvičky petrželové nať
podle chuti
nudle
Postup přípravy
Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Hovězí polévku podáváme teplou. Mrkve se dává méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.
24. týden
27. 5. 2025
Rybí polévka
2 porce
1 stroužek česnek
50 g máslo
1 ks cibule
100 g celer
1 l voda
50 g mrkev
30 g petržel
1 ks bobkový list
3 kuličky nové koření
filé
10 kuliček celý černý pepř
3 lžíce jemná krupice
podle chuti
sůl
Postup přípravy
Celer, mrkev a petržel omyjeme, oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli a česnek oloupeme. Čerstvou petrželku jemně usekáme.
Na másle osmažíme jemnou krupičku, vmícháme nastrouhanou zeleninu a restujeme za stálého míchání asi 7 minut. Poté přidáme nakrájené filé a znovu krátce povaříme. Dochutíme solí.
23.týden
27. 5. 2025
Bramborová polévka
4-5 ks brambory
1-2 ks cibule
3 ks mrkev
2 ks petržel
1 ks celer
podle chuti
česnek, sůl, majoránka, kmín
podle potřeby
máslo, hladká mouka
Postup přípravy
Připravíme si oloupanou cibuli, kterou nasekáme. Česnek a brambory také oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak očištěnou kořenovou zeleninu. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibulku dozlatova, zaprášíme moukou a krátce orestujeme a zalijeme vodou. Přidáme kořenovou zeleninu a vaříme zhruba 5 až 10 minut. Poté přidáme brambory, kmín a povaříme doměkka. Asi 5 minut před koncem přidáme česnek, majoránku, sůl a provaříme asi 5 minut (podle potřeby i více).
22.týden
5. 5. 2025
Kulajda s vejci
4 porce
4 ks vejce
1 lžíce ocet
4 ks brambory
2 l voda
2 listy bobkový list
3 kuličky nové koření
4 lžíce hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
3 lžíce kopr sekaný
Postup přípravy
Do osolené vody dáme vařit nakrájené brambory, spoustu drobně nakrájeného kopru, přidáme bobkový list, kuličky nového koření a osolíme.
Když jsou brambory měkké, zahustíme hladkou moukou, důkladně povaříme, zakvedláme dostatečným množstvím smetany ke šlehání (moje babička používala smetanu kyselou) - na smetaně nešetříme. Když použijeme sladkou smetanu, vmícháme ještě asi lžíci octa.
Do hotové kulajdy pustíme rozklepnutá celá vejce – tolik vajec, kolik strávníků – a ještě povaříme.
21.týden
5. 5. 2025
Květáková polévka
3 ks brambory
1 ks cibule
0.5 ks květák (menší)
podle chuti
sůl, šlehačka, podravka
Postup přípravy
Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nadrobno nakrájený květák a nadrobno nakrájené brambory. Vše společně orestujeme.
Po orestování přilijeme vodu (asi 1 hrnek) a necháme vařit, dokud nebudou brambory i růžičky květáku měkké. Poté přidáme 2 špetky podravky, 2 špetky soli.
Ke květákové polévce přidáme vodu a vše ještě provaříme a přisolíme podle chuti.
Jemnou květákovou polévku můžeme podávat se lžící kysané smetany nebo šlehačky, která polévku zjemní. V tomto množství vyjde polévka asi na 3 porce.
20. týden
23. 4. 2025
Hovězí polévka
8 porcí
1 stroužek česnek
1 lžíce sůl
1 ks cibule
250 g celer
4 l voda
150 g mrkev
250 g petržel
1 větvička libeček
1 větvička celerová nať
500 g hovězí žebro
2-3 ks hovězí kosti
5 kuliček celé nové koření
2-3 větvičky petrželové nať
podle chuti
nudle
Postup přípravy
Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Hovězí polévku podáváme teplou. Mrkve se dává méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.
19. týden
23. 4. 2025
Kuřecí vývar
sůl
1 ks cibule
2.5 l voda
5 ks celý pepř
1 ks bobkový list
1 ks slepice nebo kuře na polévku
1 svazek kořenová zelenina na polévku
Postup přípravy
Slepici proplachujeme ve vodě, dokud voda není čistá. Kůži zbavíme od zbylých brk. Cibuli omyjeme, ale neloupeme, a rozpůlíme ji. Rozpálíme pánev bez oleje a řezné plochy cibule necháme na pánvi zhnědnout. Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a rozkrojíme.
Slepici s cibulí i s kořením vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění sebereme z vývaru pěnu. Pak stáhneme teplotu a polévku vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Přidáme zeleninu a vaříme dalších 30 minut Vývar osolíme, Slepici vyjmeme a vývar vyčistíme prolitím přes síto nebo přes čistý kus látky.
18.týden
23. 4. 2025
Čočková polévka
4 porce
4 stroužky česnek
3 lžíce olej
1 lžíce sůl
1 lžička majoránka
7 sklenic voda
1 miska čočka
ocet
3 lžíce hladká mouka
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a zpěníme ji. Základ zahustíme hladkou moukou, zalijeme vodou. Čočku propláchneme studenou vodou a dáme do vroucí vody, necháme vařit, dokud čočka nezměkne. Nakonec přidáme česnek, sůl a majoránku.