Recepty paní kuchařky
Příspěvky
22.týden
5. 5. 2025
Kulajda s vejci
4 porce
4 ks vejce
1 lžíce ocet
4 ks brambory
2 l voda
2 listy bobkový list
3 kuličky nové koření
4 lžíce hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
3 lžíce kopr sekaný
Postup přípravy
Do osolené vody dáme vařit nakrájené brambory, spoustu drobně nakrájeného kopru, přidáme bobkový list, kuličky nového koření a osolíme.
Když jsou brambory měkké, zahustíme hladkou moukou, důkladně povaříme, zakvedláme dostatečným množstvím smetany ke šlehání (moje babička používala smetanu kyselou) - na smetaně nešetříme. Když použijeme sladkou smetanu, vmícháme ještě asi lžíci octa.
Do hotové kulajdy pustíme rozklepnutá celá vejce – tolik vajec, kolik strávníků – a ještě povaříme.
21.týden
5. 5. 2025
Květáková polévka
3 ks brambory
1 ks cibule
0.5 ks květák (menší)
podle chuti
sůl, šlehačka, podravka
Postup přípravy
Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nadrobno nakrájený květák a nadrobno nakrájené brambory. Vše společně orestujeme.
Po orestování přilijeme vodu (asi 1 hrnek) a necháme vařit, dokud nebudou brambory i růžičky květáku měkké. Poté přidáme 2 špetky podravky, 2 špetky soli.
Ke květákové polévce přidáme vodu a vše ještě provaříme a přisolíme podle chuti.
Jemnou květákovou polévku můžeme podávat se lžící kysané smetany nebo šlehačky, která polévku zjemní. V tomto množství vyjde polévka asi na 3 porce.
20. týden
23. 4. 2025
Hovězí polévka
8 porcí
1 stroužek česnek
1 lžíce sůl
1 ks cibule
250 g celer
4 l voda
150 g mrkev
250 g petržel
1 větvička libeček
1 větvička celerová nať
500 g hovězí žebro
2-3 ks hovězí kosti
5 kuliček celé nové koření
2-3 větvičky petrželové nať
podle chuti
nudle
Postup přípravy
Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Hovězí polévku podáváme teplou. Mrkve se dává méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.
19. týden
23. 4. 2025
Kuřecí vývar
sůl
1 ks cibule
2.5 l voda
5 ks celý pepř
1 ks bobkový list
1 ks slepice nebo kuře na polévku
1 svazek kořenová zelenina na polévku
Postup přípravy
Slepici proplachujeme ve vodě, dokud voda není čistá. Kůži zbavíme od zbylých brk. Cibuli omyjeme, ale neloupeme, a rozpůlíme ji. Rozpálíme pánev bez oleje a řezné plochy cibule necháme na pánvi zhnědnout. Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a rozkrojíme.
Slepici s cibulí i s kořením vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění sebereme z vývaru pěnu. Pak stáhneme teplotu a polévku vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Přidáme zeleninu a vaříme dalších 30 minut Vývar osolíme, Slepici vyjmeme a vývar vyčistíme prolitím přes síto nebo přes čistý kus látky.
18.týden
23. 4. 2025
Čočková polévka
4 porce
4 stroužky česnek
3 lžíce olej
1 lžíce sůl
1 lžička majoránka
7 sklenic voda
1 miska čočka
ocet
3 lžíce hladká mouka
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a zpěníme ji. Základ zahustíme hladkou moukou, zalijeme vodou. Čočku propláchneme studenou vodou a dáme do vroucí vody, necháme vařit, dokud čočka nezměkne. Nakonec přidáme česnek, sůl a majoránku.
17. týden
28. 3. 2025
Kuřecí vývar
sůl
1 ks cibule
2.5 l voda
5 ks celý pepř
1 ks bobkový list
1 ks slepice nebo kuře na polévku
1 svazek kořenová zelenina na polévku
Postup přípravy
Slepici proplachujeme ve vodě, dokud voda není čistá. Kůži zbavíme od zbylých brk. Cibuli omyjeme, ale neloupeme, a rozpůlíme ji. Rozpálíme pánev bez oleje a řezné plochy cibule necháme na pánvi zhnědnout. Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a rozkrojíme.
Slepici s cibulí i s kořením vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění sebereme z vývaru pěnu. Pak stáhneme teplotu a polévku vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Přidáme zeleninu a vaříme dalších 30 minut Vývar osolíme, Slepici vyjmeme a vývar vyčistíme prolitím přes síto nebo přes čistý kus látky.
16. týden
28. 3. 2025
Fazolová polévka
podle potřeby
2 stroužky česnek
1 lžička sůl
brambory
1 lžička majoránka
zelenina
směs
voda
250 ml fazole
Postup přípravy
Přes noc namočíme fazole do 1 litru vody. Druhý den slijeme a napustíme 1,5 litru čisté vody. Přivedeme k varu.
Dusíme, fazole až do měkka. Pak přidáme malou lžičku soli, brambory, zeleninu a dusíme, až jsou brambory měkké. Do polévky přidáme lžičku majoránky a 2 stroužky česneku. Fazolovou polévku necháme ještě chvilinku povařit a máme hotovo.
Fazolovou polévku podáváme s čerstvým pečivem. Někdy se do polévky přidávají ještě noky umíchané z vejce, mouky a špetky soli v hrníčku.
15. týden
28. 3. 2025
Rajská polévka
1 lžíce máslo
1 ks cibule
1 špetka tymiánu
1 l voda
1 ks hřebíček
1 ks bobkový list
2 kuličky nové koření
1 lžíce hladká mouka
1 ks rajský protlak
cukr
Postup přípravy
V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme celou menší oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu. Vmícháme větší rajčatový protlak, cukr a osolíme a vaříme 15 minut. Polévku přecedíme a přivedeme k varu.
14. týden
28. 3. 2025
Brokolicová polévka se smetanou
1 lžíce máslo
100 ml smetana
250 g brokolice
2 lžíce hladká mouka
Sůl
Postup přípravy
Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a dáme vařit na 5 minut do vroucí osolené vody. Pak brokolici vyjmeme a pokrájíme nadrobno.
Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem z brokolice a přidáme nakrájenou brokolici.
Polévku z brokolice povaříme, ke konci dochutíme solí a smetanou.
12. týden
27. 2. 2025
Kuřecí vývar
sůl
1 ks cibule
2.5 l voda
5 ks celý pepř
1 ks bobkový list
1 ks slepice nebo kuře na polévku
1 svazek kořenová zelenina na polévku
Postup přípravy
Slepici proplachujeme ve vodě, dokud voda není čistá. Kůži zbavíme od zbylých brk. Cibuli omyjeme, ale neloupeme, a rozpůlíme ji. Rozpálíme pánev bez oleje a řezné plochy cibule necháme na pánvi zhnědnout. Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a rozkrojíme.
Slepici s cibulí i s kořením vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění sebereme z vývaru pěnu. Pak stáhneme teplotu a polévku vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Přidáme zeleninu a vaříme dalších 30 minut Vývar osolíme, Slepici vyjmeme a vývar vyčistíme prolitím přes síto nebo přes čistý kus látky.