Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty paní kuchařky

Příspěvky

47. TÝDEN

1. 11. 2024

Gulášová polévka

6 porcí

2000 g           brambory

2 ks     cibule

3 lžíce hladká mouka

1 lžíce mletá sladká paprika

500 g míchané mleté maso

1 lžíce sušená majoránka

česnek

 

podle chuti

sůl

 

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. Cibuli zpěníme na másle, do ní vložíme mleté maso a cca 10 minut smažíme za občasného míchání. Zaprášíme mletou červenou paprikou, řádně promícháme a hned podlijeme horkou vodou, ale jen tak, aby vše bylo lehce pod vodou. V tuto chvíli je čas na solení a kořenění, jak má kdo rád.

Dále přidáme na větší kostičky nakrájené brambory, dolijeme horkou vodou tak, aby vše plavalo a vaříme asi 5 minut. Mezitím si uděláme máslovou jíšku, kterou po 5 minutách vylijeme do polévky a vaříme asi dalších 20 minut, za tuto dobu už by měly brambory být také uvařené. Gulášovou polévku z mletého masa ochutnáme, případně doladíme chutě a můžeme podávat.

 

46. TÝDEN

1. 11. 2024

Kulajda s vejci

4 porce

4 ks     vejce

1 lžíce  ocet

4 ks     brambory

2 l        voda

2 listy  bobkový list

3 kuličky         nové koření

4 lžíce  hladká mouka

1 kelímek        smetana ke šlehání

3 lžíce  kopr sekaný

 

Postup přípravy

Do osolené vody dáme vařit nakrájené brambory, spoustu drobně nakrájeného kopru, přidáme bobkový list, kuličky nového koření a osolíme.

Když jsou brambory měkké, zahustíme hladkou moukou, důkladně povaříme, zakvedláme dostatečným množstvím smetany ke šlehání (moje babička používala smetanu kyselou) - na smetaně nešetříme. Když použijeme sladkou smetanu, vmícháme ještě asi lžíci octa.

Do hotové kulajdy pustíme rozklepnutá celá vejce – tolik vajec, kolik strávníků – a ještě povaříme.

 

45. TÝDEN

1. 11. 2024

Bramborová polévka

4-5 ks  brambory

1-2 ks  cibule

3 ks     mrkev

2 ks     petržel

1 ks     celer

 

podle chuti

česnek, sůl, majoránka, kmín

 

podle potřeby

máslo, hladká mouka

 

Postup přípravy

Připravíme si oloupanou cibuli, kterou nasekáme. Česnek a brambory také oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak očištěnou kořenovou zeleninu. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibulku dozlatova, zaprášíme moukou a krátce orestujeme a zalijeme vodou. Přidáme kořenovou zeleninu a vaříme zhruba 5 až 10 minut. Poté přidáme brambory, kmín a povaříme doměkka. Asi 5 minut před koncem přidáme česnek, majoránku, sůl a provaříme asi 5 minut (podle potřeby i více).

 

44.týden

23. 10. 2024

Zelná polévka s klobásou

 

4 porce

2 ks     brambory

2 lžíce  sádlo

1 l        voda

3 listy  bobkový list

3 lžíce  hladká mouka

10 dkg slanina uzená

2 balíčky         bujón zeleninový

1 lžíce  mletá sladká paprika

200 g   kysané zelí

100 g   papriková klobása

 

podle chuti -   sůl, zakysaná smetana

 

Postup přípravy

Nejprve si nakrájíme brambory a slaninu na malé kostičky, klobásu nakrájíme na kolečka.

Slaninu nakrájenou na malé kostičky opražíme na sádle a zasypeme moukou. Dále vše necháme minutu pražit a přisypeme sladkou paprikou. Po 1/2 minutě zalijeme litrem studené vody. Přidáme 2 zeleninové gelové bujony a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a nakládané zelí, které předtím propláchneme, aby nebylo tak kyselé. Ochutíme 3 bobkovými listy.

Zelnou polévku vaříme, až brambory změknou, asi 15 minut. Pak přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a vaříme dalších 5–7 minut. Podle chuti přidáme sůl, ale obvykle je bujon tak slaný, že to není potřeba. Při podávání můžeme do zelné polévky přidat lžíci zakysané smetany.

 

40.týden

30. 9. 2024

Hovězí polévka

8 porcí

1 stroužek       česnek

1 lžíce  sůl

1 ks     cibule

250 g   celer

4 l        voda

150 g   mrkev

250 g   petržel

1 větvička       libeček

1 větvička       celerová nať

500 g   hovězí žebro

2-3 ks  hovězí kosti

5 kuliček         celé nové koření

2-3 větvičky    petrželové nať

podle chuti

nudle

 

Postup přípravy

Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Hovězí polévku podáváme teplou. Mrkve se dává méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.

 

39. týden

10. 9. 2024

Kuřecí vývar

sůl

1 ks     cibule

2.5 l     voda

5 ks     celý pepř

1 ks     bobkový list

1 ks     slepice nebo kuře na polévku

1 svazek          kořenová zelenina na polévku

 

Postup přípravy

Slepici proplachujeme ve vodě, dokud voda není čistá. Kůži zbavíme od zbylých brk. Cibuli omyjeme, ale neloupeme, a rozpůlíme ji. Rozpálíme pánev bez oleje a řezné plochy cibule necháme na pánvi zhnědnout. Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a rozkrojíme.

Slepici s cibulí i s kořením vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění sebereme z vývaru pěnu. Pak stáhneme teplotu a polévku vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Přidáme zeleninu a vaříme dalších 30 minut Vývar osolíme, Slepici vyjmeme a vývar vyčistíme prolitím přes síto nebo přes čistý kus látky.

 

38. týden

10. 9. 2024

Kulajda s vejci

4 porce

4 ks     vejce

1 lžíce  ocet

4 ks     brambory

2 l        voda

2 listy  bobkový list

3 kuličky         nové koření

4 lžíce  hladká mouka

1 kelímek        smetana ke šlehání

3 lžíce  kopr sekaný

 

Postup přípravy

Do osolené vody dáme vařit nakrájené brambory, spoustu drobně nakrájeného kopru, přidáme bobkový list, kuličky nového koření a osolíme.

Když jsou brambory měkké, zahustíme hladkou moukou, důkladně povaříme, zakvedláme dostatečným množstvím smetany ke šlehání (moje babička používala smetanu kyselou) - na smetaně nešetříme. Když použijeme sladkou smetanu, vmícháme ještě asi lžíci octa.

Do hotové kulajdy pustíme rozklepnutá celá vejce – tolik vajec, kolik strávníků – a ještě povaříme.

 

37.týden

6. 9. 2024

Boršč polévka

40 g     olej
1 ks     cibule
1 plechovka    rajčatový protlak
150 g   bílé zelí
300 g   brambor
100 g   hovězí maso
100 g   kořenová zelenina
1 lžíce  hrášek sterilovaný
150 g   červená řepa
100 g   vepřové maso

 

podle chuti

10 g     cukr
2-3 stroužky   česnek
kmín
hřebíček
bobkový list

 

Postup přípravy

Maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na kousky. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Brambory nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Řepu uvaříme téměř doměkka. Uvařenou řepu scedíme a nakrájíme na proužky. Můžeme ji vařit během přípravy polévky. Pokud se nám s ní nechce vařit, můžeme použít sterilovanou. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme maso a koření a vše krátce a zprudka osmahneme, aby se maso zatáhlo. Směs zalijeme vodou a asi 15 minut vaříme. Pak přidáme brambory, zeleninu, česnek, protlak a vše uvaříme doměkka. Do hotové polévky vložíme proužky uvařené červené řepy, zelí (i sterilované) a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec přidáme sůl podle chuti, přikyselíme či přisladíme.

 

36.týden

6. 9. 2024

Celerová polévka se smetanou

1 kg     brambory
1 kg     celerová bulva

 

podle potřeby
1 lžička sůl
1 l        vařící voda

 

podle chuti

100 ml smetana
provensálské bylinky
kmín drcený

 

Postup přípravy

Celer očistíme a oloupeme, nakrájíme na větší kostky. Stejné množství brambor oloupeme a nakrájíme na podobné kostky jako celer. Vložíme do vařící vody, osolíme a vaříme doměkka.

Po dovaření vyjmeme koření a rozmixujeme – používám tyčový mixér. Přidáme smetanu, může být i zakysaná. Celerovou polévku prohřejeme a případně dochutíme podle potřeby.