Recepty paní kuchařky
Příspěvky
1. týden
17. 12. 2024
Rajská polévka
1 lžíce máslo
1 ks cibule
1 špetka tymián
1 l voda
1 ks hřebíček
1 ks bobkový list
2 kuličky nové koření
1 lžíce hladká mouka
1 ks rajský protlak
cukr
Postup přípravy
V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme celou menší oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu. Vmícháme větší rajčatový protlak, cukr a osolíme a vaříme 15 minut. Polévku přecedíme a přivedeme k varu
47. TÝDEN
1. 11. 2024
Gulášová polévka
6 porcí
2000 g brambory
2 ks cibule
3 lžíce hladká mouka
1 lžíce mletá sladká paprika
500 g míchané mleté maso
1 lžíce sušená majoránka
česnek
podle chuti
sůl
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. Cibuli zpěníme na másle, do ní vložíme mleté maso a cca 10 minut smažíme za občasného míchání. Zaprášíme mletou červenou paprikou, řádně promícháme a hned podlijeme horkou vodou, ale jen tak, aby vše bylo lehce pod vodou. V tuto chvíli je čas na solení a kořenění, jak má kdo rád.
Dále přidáme na větší kostičky nakrájené brambory, dolijeme horkou vodou tak, aby vše plavalo a vaříme asi 5 minut. Mezitím si uděláme máslovou jíšku, kterou po 5 minutách vylijeme do polévky a vaříme asi dalších 20 minut, za tuto dobu už by měly brambory být také uvařené. Gulášovou polévku z mletého masa ochutnáme, případně doladíme chutě a můžeme podávat.
46. TÝDEN
1. 11. 2024
Kulajda s vejci
4 porce
4 ks vejce
1 lžíce ocet
4 ks brambory
2 l voda
2 listy bobkový list
3 kuličky nové koření
4 lžíce hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
3 lžíce kopr sekaný
Postup přípravy
Do osolené vody dáme vařit nakrájené brambory, spoustu drobně nakrájeného kopru, přidáme bobkový list, kuličky nového koření a osolíme.
Když jsou brambory měkké, zahustíme hladkou moukou, důkladně povaříme, zakvedláme dostatečným množstvím smetany ke šlehání (moje babička používala smetanu kyselou) - na smetaně nešetříme. Když použijeme sladkou smetanu, vmícháme ještě asi lžíci octa.
Do hotové kulajdy pustíme rozklepnutá celá vejce – tolik vajec, kolik strávníků – a ještě povaříme.
45. TÝDEN
1. 11. 2024
Bramborová polévka
4-5 ks brambory
1-2 ks cibule
3 ks mrkev
2 ks petržel
1 ks celer
podle chuti
česnek, sůl, majoránka, kmín
podle potřeby
máslo, hladká mouka
Postup přípravy
Připravíme si oloupanou cibuli, kterou nasekáme. Česnek a brambory také oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak očištěnou kořenovou zeleninu. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibulku dozlatova, zaprášíme moukou a krátce orestujeme a zalijeme vodou. Přidáme kořenovou zeleninu a vaříme zhruba 5 až 10 minut. Poté přidáme brambory, kmín a povaříme doměkka. Asi 5 minut před koncem přidáme česnek, majoránku, sůl a provaříme asi 5 minut (podle potřeby i více).
44.týden
23. 10. 2024
Zelná polévka s klobásou
4 porce
2 ks brambory
2 lžíce sádlo
1 l voda
3 listy bobkový list
3 lžíce hladká mouka
10 dkg slanina uzená
2 balíčky bujón zeleninový
1 lžíce mletá sladká paprika
200 g kysané zelí
100 g papriková klobása
podle chuti - sůl, zakysaná smetana
Postup přípravy
Nejprve si nakrájíme brambory a slaninu na malé kostičky, klobásu nakrájíme na kolečka.
Slaninu nakrájenou na malé kostičky opražíme na sádle a zasypeme moukou. Dále vše necháme minutu pražit a přisypeme sladkou paprikou. Po 1/2 minutě zalijeme litrem studené vody. Přidáme 2 zeleninové gelové bujony a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a nakládané zelí, které předtím propláchneme, aby nebylo tak kyselé. Ochutíme 3 bobkovými listy.
Zelnou polévku vaříme, až brambory změknou, asi 15 minut. Pak přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a vaříme dalších 5–7 minut. Podle chuti přidáme sůl, ale obvykle je bujon tak slaný, že to není potřeba. Při podávání můžeme do zelné polévky přidat lžíci zakysané smetany.